Οι ύμνοι και οι προσευχές που είναι αφιερωμένες στον Άγιο Λουκά τον ιατρό,συχνά τονίζουν την ακλόνητη πίστη του και τα θεραπευτικά του χέρια που υπηρέτησαν αμέτρητους ασθενείς.
Λατρεύεται ιδιαίτερα στη Ρωσία, την Ουκρανία και άλλα μέρη του ορθόδοξου κόσμου. Τα λείψανά του θεωρούνται θαυματουργά και τα προσκυνά πλήθος πιστών.
Συχνά απεικονίζεται με επισκοπικά άμφια και επισκοπική μίτρα, κρατώντας τόσο ένα χειρουργικό εργαλείο όσο και έναν σταυρό, συμβολίζοντας την συμπόρευση της επιστήμης και της θρησκείας.
Η αυτοβιογραφία του, τα κείμενά του του για πνευματικά ζητήματα και η συνεισφορά του στην επιστήμη παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για τη ζωή και τις σκέψεις του.
Εορτάζεται στις 11 Ιουνίου στην Ορθόδοξη Εκκλησία.
Η ζωή του θεωρείται ως λαμπρό δείγμα τομής της πίστης και της επιστήμης. Του αποδίδονται πολλά θαύματα που σχετίζονται με τη θεραπεία.
Παραμένει πηγή έμπνευσης για τους επαγγελματίες της ιατρικής, ιδίως εντός της ορθόδοξης χριστιανικής κοινότητας. Προστάτης της ελληνικής χειρουργικής εταιρείας.
Η ιστορία της ζωής του έχει αποτελέσει αντικείμενο πολυάριθμων βιβλίων, ντοκιμαντέρ και συζητήσεων, ιδίως σε περιοχές όπου κυριαρχεί η ορθόδοξη χριστιανική πίστη.
Η διαρκής κληρονομιά του Αγίου Λουκά της Συμφερούπολης έγκειται στην ακλόνητη πίστη του εν μέσω αντιξοοτήτων και στην ακλόνητη δέσμευσή του στην ίαση. Παραμένει παράδειγμα για όσους βρίσκονται στο σημείο τομής της πίστης και της επιστήμης.
Νέον άγιον, του Παρακλήτου, σε ανέδειξεν, Λουκά η χάρις, εν καιροίς διωγμών τε και θλίψεων. Νόσους μεν ως ιατρός εθεράπευσας, και τας ψυχάς ως ποιμήν καθοδηγήσας. Πάτερ τίμιε, εγγάμων τύποις και μοναστών, πρέσβευε σωθήναι τας ψυχάς ημών.
Άγιος Λουκάς Συμφερουπόλεως
Ιατρός και Ποιμήν, Καθηγητής Χειρουργικής, Αρχιεπίσκοπος Κριμαίας, Προστάτης Ελλην. Χειρ. Εταιρείας.
Γεννήθηκε στην Κριμαία (1877-1961). Φυλακίστηκε, βασανίστηκε, εξορίστηκε επί 11 χρόνια αλλά κέρδισε βραβείο Στάλιν. Εκοιμήθη εν ειρήνη. Εορτάζει την 11ην Ιουνίου.