Ο ιατρός πατέρας της Εκκλησίας Μέγας Βασίλειος –στο «Όροι κατά Πλάτος» - αναφέρει ότι η Ιατρική δόθηκε από τον Θεό μαζί με άλλες τέχνες στον άνθρωπο, μετά την πτώση, για να έχει βοήθεια και στήριγμα στον αγώνα της επιβίωσής του.
Απολυτίκιον
Εισ πάσαν την γην εξήλθεν ο φθόγγος σου, ως δεξαμένην τον λόγον σου, δι' ου θεοπρεπώς εδογμάτισσας, την φύσιν των όντων ετράνωσας, τα των ανθρώπων ήθη κατεκόσμησας. Βασίλειον ιεράτευμα. Πάτερ Όσιε, πρέσβευε Χριστώ τω θεώ, σωθήναι τας ψυχάς ημών.
Πολυάριθμοι ύμνοι και προσευχές εξυμνούν τον Άγιο Βασίλειο για τη θεολογική του προσφορά και τη φροντίδα του προς τους απόρους. Τα κείμενά του, ιδίως για το Άγιο Πνεύμα, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ορθόδοξης λειτουργίας.
Ο Άγιος Βασίλειος λατρεύεται ευρέως σε όλο τον χριστιανικό κόσμο, με ιδιαίτερη ευλάβεια στην Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία. Μοναστήρια, εκκλησίες και ιδρύματα αφιερωμένα σε αυτόν, υπάρχουν σε όλο τον κόσμο.
Συνήθως απεικονίζεται ως επίσκοπος, που κρατάει μια ράβδο και το Ευαγγέλιο. Η όψη του συχνά αντανακλά τον ασκητικό τρόπο ζωής και τη βαθιά πνευματική σοφία του.
Τα εκτεταμένα γραπτά του, οι θεολογικές πραγματείες, οι μοναστικοί κανόνες και ένα πλήθος λειτουργικών προσευχών, προσφέρουν βαθιά γνώση της χριστιανικής σκέψης.
Εορτάζεται στις 1 Ιανουαρίου στην Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία και στις 14 Ιουνίου στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.
Πέρα από τη θεολογική του οξυδέρκεια, η ίδια η ζωή του αποτελεί απόδειξη της αξίας και της δύναμης της χριστιανικής φιλανθρωπίας. Αυτή λοιπόν, η μέριμνα για φιλανθρωπία, δεικνύεται περίτρανα από τη δέσμευση του Αγίου Βασιλείου για πρόνοια και για παροχή υγειονομικής περίθαλψης προς όλους.
Η επιρροή του είναι βαθιά στις μοναστικές παραδόσεις, στις θεολογικές συζητήσεις και στη χριστιανική φιλανθρωπία. Πολλά σύγχρονα φιλανθρωπικά ιδρύματα αντλούν έμπνευση από το έργο του.
Η κληρονομιά του Αγίου Βασιλείου, ιδίως η Βασιλειάδα, υπογραμμίζει τον μετασχηματιστικό ρόλο του χριστιανικού ήθους στη διαμόρφωση των κοινωνικών δομών, ιδίως στους τομείς της υγειονομικής περίθαλψης και της πρόνοιας. Η ζωή και τα έργα του έχουν εμπνεύσει αμέτρητες γενιές στους τομείς της πίστης, της φιλανθρωπίας και της προσφοράς
Ο Άγιος Βασίλειος ο Μέγας, μέσω των θεολογικών του γνώσεων και των πρακτικών του πρωτοβουλιών, έθεσε τις βάσεις για πολλές σύγχρονες χριστιανικές πρακτικές και πεποιθήσεις, ιδίως για τον ρόλο της εκκλησίας στην εξυπηρέτηση των αναγκών της κοινωνίας. Η συμβολή του στην πρώιμη νοσοκομειακή περίθαλψη και στην ευημερία του ανθρώπου, αναδεικνύει την απρόσκοπτη ενσωμάτωση της πίστης και της δράσης στη ζωή του.
Άγιος Βασίλειος
Γεννήθηκε στην Νεοκαισάρεια το 320. Σπούδασε και Ιατρική στην Κωνσταντινούπολη & Αθήνα. Ίδρυσε το 368 το πρώτο δημόσιο νοσοκομείο, την «Βασιλειάδα» με 600 κλίνες στην Καισάρεια.
Πέθανε το 379. Προστάτης της Παιδείας μαζί με τους Αγ. Ιωάννη Χρυσόστομο & Γρηγόριο. Εορτάζει την 1η Ιανουαρίου.